Nyelvtanulók bevált receptjei

"büszkeségeink" kategóriában

Habár sokféle úton-módon meg lehet tanulni egy nyelvet, a jelenlegi óriási kínálatban mégis nehéz választani, hogy hogyan kezdjünk bele? És aztán hogyan tökéletesítsük a tudásunkat? Az alábbiakban három nyelvtanuló bevált praktikáit szedtem össze. Inspiráló, fantasztikus fiatalok következnek.Napló norvégul

Nerpel Lili még csak 12.-es, de már remekül beszél angolul, németül, és éppen egy éve norvégul is tanul. Lili azt mondja, Lomb Kató egyik könyve inspirálta őt arra, hogy a szokásos tankönyvektől elrugaszkodva tanuljon. Norvégból teljesen kezdőként a Duolingo applikációt használta és abból tanulta meg az alapokat, aztán a regényolvasás és a naplóírás felé vette az irányt. Ebben a podcastban azt is elmeséli, hogy mennyire fontos volt neki a némettanára, akivel egy egész nyáron át szorgalmasan tanult. Az ő támogató hozzáállása nagyot lendített azon, hogy az unalmasnak tűnő feladatokat is örömmel elkészítse. Mire elkezdődött a tanév, már Lili tudott segíteni az osztálytársainak.

Hallgasd meg Lili történetét ITT.


A motiváció ereje

Alföldi Máté öt nyelven beszél, de arra, hogy a nyelvtanulás milyen jó dolog, csak az első sikeres nyelvvizsgája után döbbent rá. Egy nyári szünet, azaz 3 hónap alatt tanult annyit angolból, hogy behozza az osztálytársait, akik 4 éve tanultak már. Az erős motiváció, a magántanárok rendszeres segítsége és Máté elszántsága kétségtelenül meghozta a gyümölcsét. Az angol nyelvvizsga után németül kezdett tanulni és kilencedik osztályban az angol felsőfokú és a német középfokú nyelvvizsgát is simán letette. Azután pedig franciául, oroszul és törökül is megtanult. Egy új nyelvbe egyszerűen úgy kezd bele, hogy a leggyakoribb 1000 szót bemagolja.  A hozzáállásáról azt mondja: töretlenül hiszi, hogy a nyelvtanulás neki ”miért ne menne?”, és így nem ismeri a lehetetlent.

Mátéval a beszélgetést ITT tudod meghallgatni.


A gyakorlás a tudás kulcsa

Li Bo Kína helyett Magyarországon szeretett volna érettségizni, ezért muszáj volt gyorsan megtanulnia magyarul. Habár óvodás korában élt itt, az iskolai éveket Pekingben töltötte, és a magyar tudása szinte teljesen elveszett. Gimnazistaként Székesfehérváron járt magyar mint idegen nyelv órára heti négyszer, és azt mondja, eleinte óriási kihívás volt számára megérteni a szavakat. Kínában az angol tanulás során az írásbeliségre és a vizsgafeladatokra tették a hangsúlyt. Li Bo, amikor Magyarországra érkezett, angolul is alig tudott megszólalni. Ma már a diplomán is túl, angol munkanyelven él leginkább, ezért a magyartudását egy ideje nemigen fejlődik, de ő már pontosan tudja: a nyelvtudás is olyan képesség, ami csak a gyakorláson múlik.

Li Bo történetét ITT tudod meghallgatni. 
Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!