Elakadtál a nyelvtanulásban?

"eztpróbáldki" kategóriában

Három egyszerű tipp, hogy a tanulási kedved a megemelkedjen!

Mint a héliumos lufi!!!!

Sokszor hallom ismerősöktől és néha a tanulóimtól is, hogy arra panaszkodnak, hogy nem haladnak vagy nem elég gyorsan vagy nem elég hatékonyan… Egy szóval elfáradtak. Belefáradtak a tanulásba. Erre hoztam most 3 olyan ötletet, ami nekem mindig segít. Írd meg, hogy Neked melyik vált be.1. Valójában mi a baj?

Amikor azon kapom magamat, hogy kezdek a kedvetlenség felé hajlani, akkor először is leülök és felteszem magamnak a kérdést, hogy mi bajom? Azután pedig megpróbálom ezt az egész helyzetet teljesen kívülről nézni. Mik a tények? Például: nem tanulok, mert nincs kedvem. Ha nem tanulok, annak mi lesz a következménye? (Ha semmi, mert úgyis csak hobbiból tanulok, akkor mi a baj?)
Persze ennél lehet rosszabb forgatókönyv is, de akkor is. Akármilyen helyzetben vagy, először jó kimondani, hogy mi VAN. Abból lehet továbblépni.

2. A tükör

Ez a kedvencem! Elképzelem az én rossz helyzetemnek az ellenkezőjét. Ez olyan, mintha az én szerepembe lépne egy ugyanilyen kinézetű nő, aki viszont nagyon is tanul! És átgondolom, hogy milyen lenne ez a film epizód a szorgalmas énemmel. Még be is csukom a szemem, hogy jobban el tudjam képzelni. Például mosolyogna, mert halad a maga tempójában. Megdicsérné magát minden tanulással töltött időért. Megkeresné, hogy mi az, ami az unalmasabb részekben érdekes. Átgondolná, hogy 1-5-10 év múlva mire lesz jó neki ez a tudás? Még egy kis rúzst is feldobna, vagy átrendezné kissé a szobáját, hogy feldobja a hangulatát. 

3. „Mit is mondtam?”

Nagyon odafigyelek arra, hogy miket mondok magamnak. Amikor elakadok, akkor nem valami felemelő gondolatok jutnak eszembe. Inkább olyanok, hogy „ajaj… a mai is egy értelmetlen nap, mert nem annyit tanultam, mint szerettem volna." Vagy hogy irtó béna vagyok / borzasztó, hogy ez se jut eszembe - az se jut eszembe/ mennyi kidobott idő!

És mi az eredménye ennek a saját magam számára gondosan összeválogatott lelki fröccsnek?! Az, hogy végképp nem lesz kedvem tanulni! Ezért gyorsan fülön kell csípni már az első mondatot, ami a hiányosságokról szól, és be kell helyettesíteni valami pozitívummal.

Például: ez a szó most pont nem jut eszembe, de el tudom én azt máshogy is mondani! 

De az arany mondat így kezdődik: Nagyon megdicsérem magamat, hogy …

És: nagyon büszke vagyok magamra, hogy …

Ez utóbbi kettőt hangosan is mondd el. Tudtad, hogy a nyelvtanulók okosak, intelligensek, nyitottak a világra és még szépek is?! Ugye hogy megéri nyelvet tanulni! ;)

Te mit szoktál mondani magadnak, ha elmegy a kedved a tanulástól?

Mosolygós nyelvtanulást kívánok.


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!