Célkitűzés SMART

"eztpróbáldki" kategóriában

A SMART rövidítés az angol Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-bound szavakból áll össze, és arra jó, hogy egészen konkrétan megtehető lépésekre bontsa a nagyívű céljaidat.

Van célja a nyelvtanulásodnak? Szerintem legyen. De ha úgy érzed, hogy nem tudod megfogalmazni, vagy nem is tudod, hogy milyen egy jó cél, akkor vegyél elő egy papírt és válaszold meg az alábbi kérdéseket.


Specifikus. Azaz spéci, egyedi, csak a Tiéd. 

Milyen nyelvet tanulsz? Mit szeretnél vele elérni? Szóval egészen pontosan kivel és miről szeretnél azon a nyelven kommunikálni? Milyennek szeretnéd a beszélgetés hangulatát? Vicces lesz vagy komoly és elgondolkodtató? Írd le a válaszaidat és tedd el magadnak. Jól fog még jönni. 

Mérhető.

Mikorra szeretnéd elérni? Mi az, amit ezen a héten meg tudnál tenni a célodért? Mi az, amit ma, akár most tenni tudsz? Van kedved?

Jaj de jó! Akkor tedd is meg. Hagyd itt ezt a cikket, majd folytatod később. Láss neki most!

Karnyújtásnyira van.

A célod legyen kihívást jelentő, de elérhető is. Képzeld is el most azt, hogy megvalósult. Milyennek látod magadat? Milyen a testtartásod? Kivel és miről beszélgetsz könnyedén? Hogy érzed magad közben? Szerinted 1-100-as skálán milyen messze vagy a célodtól, ha a 100 a "már ott vagyok"? Ha minden nap teszel érte, akkor el fogod tudni érni? 

Ezaz!!! Én biztos vagyok benne, hogy meg fogod csinálni.

Reális.

Nézd meg a heti célodat. Elképzelhetőnek tartod, hogy ezt valóban teljesíted? Mit is kell tenned? Kinek fogsz a haladásodról beszámolni? Mi az a minimum, amit elérve már büszke leszel magadra?

Time-bound. Határidőhöz kötött.

Sajnos olyan sok információ, kérés, utasítás, ránk váró feladat van nap mint nap az életünkben, hogy könnyen elveszítjük a célunkhoz csomózott fonalat. Akkor pedig sose jutunk el oda, ahova szerettünk volna: a dobogó első helyére.

Ezért tehát nem árt, ha hetente meghívjuk magunkat egy kávéra, ahol is átnézzük a heti haladást. Nem kell nagy feneket keríteni a dolognak, de az fontos, hogy tartsuk meg a lelkesedésünket, és ahhoz kell látnunk, hogy haladunk. Hogy nem toporgunk, hanem sikertörténet az, amit a héten megvalósítottunk. Sokszor nagy segítség, ha van valaki, akinek be is számolunk róla. Mert akkor... tudod. Kevésbé blicceljük el.

Megtisztelő, ha megosztod velem a célodat, a haladásodat. De tényleg. Írd meg nekem bátran.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!