Porold le a nyelvtudásodat!

"eztpróbáldki" kategóriában

Megfigyeltem magamon hogy néha fellángol bennem az a törekvés, hogy de jó lenne újra azon a szinten beszélni a megtanult idegen nyelvet, ahogy régen, a legjobb formámban tudtam!

Ha te is újrakezdő vagy, akkor íme három olyan egyszerű és könnyű trükk, amivel feldobhatod a nyelvtanulási "portörlésedet". :)


1. Hallgass több zenét!


Tudtad, hogy a zenehallgatással milyen remekül megtanulhatod a nyelv ritmusát, gyakorolod a kiejtést, miközben még jól is érzed magad? Akár mostanra terveztél nagytakarítást, akár nem, érdemes egy jó zenére port törölnöd és közben mosolyogj rajta, hogy a nyelvtanulás új útjára léptél.

Melyik az a szám, amit a tanulandó nyelven szívesen meghallgatnál most?


2. Nyelvzsenikém...

Könnyedén kritizáljuk magunkat, hogy „na, ez sem jut eszembe meg az sem…” A nyelvtanulási portörlésnél az a legfontosabb szabály, hogy semmit rosszat nem mondhatsz magadra. Majd akkor lehetsz kritikus, ha egy héten belül fontos megmérettetésen kell részt venned. Addig ne.

Különben is, ezt már Lomb Kató is örökül hagyta nekünk: „Légy szilárdan meggyőződve arról, hogy nyelvzseni vagy. Ha tények az ellenkezőjét bizonyítják, inkább szídd az elsajátítandó nyelvet, a szótárakat, vagy ezt a könyvecskét, mint tenmagadat.”


3. Vess papírra néhány szót!

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem akárhányszor régi füzeteim a kezembe kerülnek mindig elcsodálkozok, hogy akkoriban mennyi mindent tudtam! Ez a sok tudás tehát passzív üzemmódban, de még mindig valahol megvan.

Ha szeretsz írni, akkor vezesd be, hogy naponta pár szót, mondatot leírsz egy füzetbe. Amennyi éppen jól esik. Ha semennyi, akkor az is oké. Ha pedig inkább dalszöveget vagy verset másolnál, az is ér!


A legfontosabb, hogy haladj a kedved szerint, és jutalmazd meg magad a tanulásodért. Akármilyen aprósággal. Akár csak egy bögre teával, de ünnepeld meg azt, hogy ma is tettél azért, hogy a nyelvtudásod újra gördülékeny legyen. Nagyszerű vagy! 

Csak így tovább!

Szólj, ha segíthetek.


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!