iTolc nyelvvizsga

"célanyelvvizsga" kategóriában

iTolc nyelvvizsga előnyök és hátrányok

Te hallottál már az iTolc-ról? Ez az egyik legújabb nyelvvizsga Magyarországon. Habár külföldön már régóta elterjedt és sok nyelvből letehető, addig nálunk egyelőre angol és német nyelvvizsgát lehet az iTolc-nál tenni. Én a német középfokot csináltam náluk.

A felkészülésemről annyit mondhatok, hogy nagyon kuszán és a kedvem szerint tanulgattam, majd egyszer csak megjött a kedvem, hogy nyelvvizsgázzak. Először a honlapon található próbavizsgára iratkoztam fel, és jól is tettem, mert az olyan rossz eredménnyel sikerült, hogy rájöttem, még van min dolgoznom.

A felkészülést innentől komolyabbra vettem. Írok majd erről is részletesebben, de most maradjunk csak a vizsgánál.

Sokféle választása van annak, aki az iTolc ajtaján kopogtat. Először is a próbavizsgának két fajtája van. Lehet olyan, hogy csak az írásbeli egy részét csináljuk, az ingyenes. Vagy pár ezer forintért választhatjuk azt is, hogy a teljes vizsgát kipróbáljuk. Ennek 5 napon belül megküldik az eredményét. Nem is rossz, igaz? Rögtön kristálytiszta képet kaphatunk, hogy mennyi esélyünk van a sikeres vizsgára.

Élesben is kétféle közül lehet választani: tanteremben vagy otthon is lehet nyelvvizsgázni. Az otthoni vizsgához technikai felkészülés is kell, de mindenről van videó, tájékoztatás.

Én a tantermit választottam.

Ami tetszett ebben a nyelvvizsgában:

  • 100%-ban számítógépes vizsga. A fogalmazásnál ez nagyon jó, mert nem kell aggódni a csúnya kézírás miatt. Van beépített szótár is. A szóbeli kérdéseket előre felvették, így nem egy vizsgáztatóval (vagy másik vizsgázóval) kell beszélgetni.
  • Nagyon gyorsan (8 nap alatt) megmondják az eredményt, és küldik a bizonyítványt.


  • Van lehetőség próbavizsgára, aminek a javítása szintén néhány nap alatt megvan.

Ami nekem nem tetszett benne:

  • 100%-ban számítógépes még a szóbeli része is. Ami egyrészt jó, másrészt meg furcsa, mert nem valódi a kommunikációs helyzet. Én bele is zavarodtam egy helyen a válaszadásba, mert az összes leírt kérdést egyszerre válaszoltam meg, de ahogy továbblapoztam, ott derült ki, hogy kérdésenként kellett volna rögzíteni a válaszokat. Emiatt különben nem voltak le pontot.


  • A teremben mindenkit hallottam szóbelizni, azaz ugyanazokra a kérdésekre válaszolni, ami zavaró volt egy kicsit.


  • Az írásbeli résznél nekem megerőltető volt annyit nézni a képernyőt. Ahhoz is hozzá kell szokni, hogy mit, hol találunk a felületen. (Ez utóbbit a próbavizsgán érdemes feltérképezni.)


Összességében nekem egy jó élmény volt, és örülök, hogy kipróbáltam.

Te milyen nyelvvizsgát tettél, és az hogy tetszett neked?

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.