Célkitűzés okosan

2022-10-14 07:00:13-kor,"jóhatudod" kategóriában

Honnan startolsz?

Elsősorban ne az legyen a célod, hogy "végigcsinálom ezt vagy azt a tankönyvet vagy tanfolyamot".

Miért? 

Azért, mert az unalmas. Legalábbis nekem az lenne. Te hogy vagy vele? Neked milyen cél lenne az, amelyiket annyira de annyira jó lenne megvalósítani? Semmi köze az angolhoz? Nem baj! Elsőre akkor is vesd papírra. Aztán gondold át, hogy az angollal pontosan mi a célod.

Aztán gondolj bele: milyen érzés lesz abban a helyzetben elégedetten mosolyogni?

És szerinted mi az, amit MA meg kell tenned azért, hogy megvalósítsd? Tedd meg ma. Vagy legalább egy hangyányi lépést tegyél...


A nyelvtanulási célok tortaszeletei

Azért szokták részekre bontani a nyelvtanulás területeit, hogy egy kicsit könnyebben eligazodjunk. Végülis egy nyelvvizsgán is van hallgatási rész, olvasási, írásbeli és szóbeli is. És ha pont nyelvvizsgára készülsz, akkor ezekkel nagyjából le is feded a felkészülésed irányvonalait.

De hadd tegyek hozzá egy rendkívül fontos elemet, amit szinte sosem említenek.

Ez pedig az önbizalom.

Hiába tanultál végig éveket, tankönyveket, papírokat, online képzéseket.... HA nem gondolod magadról, hogy jól tudsz, és megérdemled, hogy megkapd a vágyott jutalmat, akkor csak félúton jársz. 

Tudom, hogy nehéz, mert az igék három alakját be lehet magolni. De önbizalmat honnan szerezz magadnak? 

Kezdd ott, hogy észreveszed magadban azt, ami benned jó. ;) Aztán vedd észre azt is, hogy ki és mikor dícsér meg. Akár csak egy elismerő biccentéssel. Végül pedig vigyázz a szavaidra, amikor magadról beszélsz. Használj pozitív jelzőket. Úton vagy. Haladsz. 

Az idegen nyelvű beszéd... művészet

Neked melyik festmény tetszik a legjobban a világon? Vagy melyik dal? Tudsz választani? És szerinted van olyan, aki arra azt mondja, hogy neki meg pont az egyáltalán nem tetszik?

Hát igen...

A művészet már csak ilyen.

Amikor idegen nyelven beszélsz, akkor számtalan dolgot meg tudsz (és meg is kell) tanulni. De biztosan hallottál már arról, hogy a kommunikációnknak hány százalékát adják a szavak...

Szerinted?

Amikor mi ketten beszélgetünk, akkor a kommunikációnknak csak a 7%-át adják a szavak. Az oroszlánrészt a testbeszéd és a mimika teszi ki. 

Ebből pedig mi következik?

Remélem, hogy felbátorítottalak, hogy ne tankönyveket magolj. :) Hanem éld bele magad a nyelvbe: vedd körül magad a választott nyelven filmekkel, sorozatokkal, dalokkal. Esetleg magazinokkal, közösségi médiában felbukkanó célnyelvi celebekkel. A lényeg, hogy ez a Te művészeted, a Te életed. Válogass kedved szerint.


Inspirációra lenne szükséged?

Youtube-on megtalálod Lindie Botes videóit, például ezt: https://www.youtube.com/watch?v=zX_egzo3FkU


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.