Nyelvtanárrá avatunk

2022-10-19 17:26:42-kor,"eztpróbáldki" kategóriában

Az online kurzusok aranyat érnek

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nagyon szeretek online nyelvtanfolyamokon részt venni.

  • az előre felvett tananyagot akárhányszor megnézhetem 
  • a feladatokra azonnali választ kapok (rögtön visszajelzik, hogy tudom vagy sem az adott tananyagot)
  • és még látom is, hogy haladok ha kiírja, hogy hány százalékával végeztem.

Már csak egy baj van. 

Néha elfelejtem, hogy tanulni is kéne.

Meg hát jól tud esni egy szakember rábólintása, hogy valóban jól haladok...

Máskor meg olyasmit tesznek elém, amihez semmi közöm! Olyan témát, ami egyáltalán nem fontos nekem, de mégis muszáj végigcsinálni. Ha pedig nem érek el megfelelő százalékot, akkor nem enged tovább.

Hmmm.... Nincs valami jobb megoldás?


Tervezz nyelvtanfolyamot magadnak!

Neked is a youtube a legjobb barátod?? Ott mindenről van videó. Ha nyelvet tanulsz, komplett nyelvórákat kapsz ingyen: nyelvtan, szókincs, hangoskönyvek, stb. stb. MINDENT megtalálsz.

A nyelvtanulás egyik alapköve, hogy értsd az anyanyelvi beszélőket. Amiért pár évtizede még kazettás magnókazettákra kellett vadászni, az most egy kattintásra ott van. Ingyen és könnyedén elérünk végtelen órányi anyanyelvi hallgatási anyagot.

Ugye milyen egyszerű? Már csak meg kell tervezni, hogy melyik nap melyik témáról és mit fogsz tanulni, és kész is a profi, érdekes tananyagod. Kísérletezz, tervezz, pipáld ki ami kész és ne felejtsd el megdicsérni magadat a haladásért. A legjobb, ha jutalmul rögtön az óra végén meghallgatsz egy jó dalt. És mosolyogsz.


Mi legyen a tervedben?

Először is a célodat tisztázd, és ahhoz válogass tanulnivalókat. Ha nem tudod a célodat, nem fog menni egyedül. Ha csak hobbiból tanulsz, akkor érdemesebb beiratkozni egy általános nyelvtanfolyamra.

De ha komolyan egyedül készülnél, akkor íme a lista, hogy mit tervezz, mi legyen benne:

  1. olvasási feladat, ami a szintednek megfelelő. Akkor oké, ha el tudod mondani, hogy nagyjából miről szólt. Nem kell szóról szóra mindent lefordítanod.
  2.  írásbeli feladat: ha egyáltalán fontos neked, hogy tudj emailt, levelet írni. Még jobb, ha kommentet írsz. Igaziból. Olyasmiről, ami a fontos neked (pl. Facebook csoportokban).
  3.  hallgatás: könnyű lenne, ha filmekből minden célunkhoz találnánk alapanyagot. De ott a youtube, használd. Írd be keresőszónak a célodat, aztán válogass. Ismered, egyre jobbakat fog feldobni.
  4. a legnehezebb téma az önálló tanulásban a beszéd. De ha egy konkrét helyzetre készülsz (pl. jön az amerikai főnök és előadást kell neki tartanod), akkor az is menni fog. Vedd fel telefonnal és pár nap múlva hallgasd vissza. Vagy keress egy beszélgetőtársat (pl. Facebook csoportokban).


Ahhoz, hogy a terved a nyelvi fejlődésedet a legjobban támogassa, jól jöhet egy szakértői rápillantás. Ha szeretnéd, átnézem én. Írj nekem.

Örömteli, jó tanulást kívánok! 

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.