Melyik a legjobb nyelvvizsga?

2022-10-21 07:35:12-kor,"célanyelvvizsga" kategóriában

Mihez fog kelleni?

Mindig megkérdezem a nyelvtanulókat, hogy mi alapján választanak nyelvvizsgát és a leggyakrabban (99%-ban) ezt a választ kapom: egy ismerősöm ezt a nyelvvizsgát választotta, és ő ajánlotta.  

A nyelvvizsgát egyesek azért csinálják, hogy lemérjék a szintjüket, azaz saját kedvükre. Másoknak viszont téthelyzet miatt kell: egyetemre, munkahelyre, külföldi ösztöndíjra csak úgy jelentkezhet, ha megvan a nyelvvizsgája.

Az első kérdés tehát, hogy Neked mire kell? Ha külföldi intézmény írja elő a nyelvvizsga bemutatását, akkor ők mindig megadják azt is, hogy milyen típusút fogadnak el. Nézz utána annak is, hogy hány éves lehet, mert általában 2 évnél régebbit nem fogadnak el.


Magyarországi továbbtanuláshoz, munkához

Magyarországon minden akkreditált nyelvvizsgát elfogadnak. Itt tudod megnézni, hogy vajon amire Te mennél, az akkreditált-e. Ha nem az, akkor később honosítani kell, ami plusz idő és pénz, ezért lehetőleg akkreditált nyelvvizsgát válassz. 


Egynyelvű vagy kétnyelvű? Az meg mit jelent?

A magyar-angol kétnyelvű nyelvvizsgákból mára már viszonylag kevés van, nem sok választási lehetőséged van, ha arra mennél. Ezeket azoknak ajánlják, akik nagyon szeretnek és jól tudnak fordítani. Nem csak fordítási feladat van, hanem szövegértési is, amikor az angol szöveghez magyar nyelvű kérdéseket adnak és magyarul kell válaszolni. 

Nézd meg az akkreditált nyelvvizsgaközpontok oldalán, hogy milyen egy- vagy kétnyelvű vizsgák közül választhatsz.


Online vagy személyes?

A COVID hozománya, hogy több nyelvvizsgaközpont is megszervezte az online vizsga lehetőségét. Ilyen például a Telc, iTolc, Origó, Euroexam és a BME is. Ha otthonról vizsgáznál, ahhoz legalább 2 kamera (mobiltelefon) kell, amit egy előzetes vizsganapon tesztelnek, hogy jól állítottál-e be mindent. Szokatlan lehet a szóbeli része, ahol kamerán keresztül kell a kommunikációs feladatokat teljesíteni, de már eddig is sokan választották ezt, szóval működik.


Mi az, aminek érdemes utánanézned?

  • Mennyi idő, mire kijavítják a nyelvvizsgát és megküldik a bizonyítványt? (felvételihez nagyon fontos!)
  • Mikor van a következő vizsga? Ha elsőre nem sikerül, még akkor is beleférsz a határidőbe?
  • Lehet-e szótárt használni? 

  • A szóbelin egy másik nyelvtanulóval lesz a beszélgetés vagy a vizsgáztató tanárral?
  • Egy napon van az írásbeli és a szóbeli vagy külön?
  • Mennyi idő az írásbeli vizsga? Ne felejts el inni- és ennivalót vinni magaddal.


 Nyelvvizsgák összehasonlítása

Ezen az oldalon szuper segítséget kapsz a döntéshez: https://nyelvvizsga.hu/nyelvvizsgak-osszehasonlitasa/


A keretrendszer szerinti B2 (középfok) szinten ezt kell tudnod:

Hallás utáni értés

Megértem a hosszabb beszédeket és előadásokat, illetve még a bonyolultabb érveléseket is követni tudom, amennyiben a téma számomra elég ismert. Többnyire megértem a híreket és az aktuális eseményekről szóló műsorokat a tévében. Általában értem a filmeket, ha a szereplők köznyelven beszélnek.

Olvasás

El tudom olvasni azokat a cikkeket és beszámolókat, amelyek jelenkori problémákkal foglalkoznak, és szerzőjük véleményét, nézetét fejtik ki. Megértem a kortárs irodalmi prózát.

Társalgás

Az anyanyelvi beszélővel természetes, könnyed és közvetlen kapcsolatteremtésre vagyok képes. Aktívan részt tudok venni az ismert témákról folyó társalgásban, úgy, hogy közben érvelve kifejtem a véleményemet.

Folyamatos beszéd

Világosan és kellő részletességgel fejezem ki magam számos, érdeklődési körömbe tartozó témában. Ki tudom fejteni a véleményemet valamely aktuális témáról úgy, hogy részletezem a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Írás

Világos és részletes szövegeket tudok alkotni az érdeklődési körömbe tartozó számos témáról. Tudok olyan dolgozatot vagy beszámolót írni, amely tájékoztat, érveket és ellenérveket sorakoztat fel valamiről. Levélben rá tudok világítani arra, hogy milyen jelentőséget tulajdonítok az eseményeknek, élményeknek.

A keretrendszer szerinti C1 (felsőfok) szinten ezt kell tudnod:


Hallás utáni értés

Megértek hosszabb beszédeket még akkor is, ha azok nem világos felépítésűek, illetve ha a kapcsolódások csak közvetettek és nem egyértelműen jelzettek. Komolyabb erőfeszítés nélkül megértem a tévéműsorokat és a filmeket.

Olvasás

Megértem a hosszú és bonyolult szövegeket, amelyek tényekről szólnak vagy irodalmi jellegűek, továbbá felismerem a stílusbeli eltéréseket. Megértem a speciális témáról szóló cikkeket és a hosszabb, szakmai leírásokat még akkor is, ha azok nem a saját szakterületemmel kapcsolatosak.

Társalgás

Folyékonyan és azonnal ki tudom magam fejezni; nem sokat keresgélem a szavakat. Rugalmasan és hatásosan használom a nyelvet mind személyes, mind szakmai célokra. Gondolataimat és véleményemet pontosan fogalmazom meg, és ügyesen ragálok a többiek hozzászólásaira.

Beszéd

Világosan és részletesen tudok leírni bonyolult dolgokat más, mélyebben kapcsolódó témaköröket is bevonva, egyes elemeket részletezve, illetve a megfelelő következtetéssel zárva a mondanivalómat.

Írás

Képes vagyok világos, jól megszerkesztett, hosszabb szöveggel véleményt megfogalmazni. Levelet, esszét vagy beszámolót tudok írni bonyolult témákról, kiemelve az általam fontosnak tartott pontokat. Az olvasót figyelembe véve választom ki a megfelelő stílust.


Sikeres felkészülést, jó vizsgázást kívánok! :)


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.