A mesterséges intelligencia szerint...

2023-03-03 15:58:32-kor,"jóhatudod" kategóriában

Szükséges-e manapság az idegen nyelv ismerete?

Te mit gondolsz, van értelme idegen nyelveket tanulni?


Hiszen az online fordítóprogramok korában bármi lefordítható, oda és vissza, még olyan egzotikus nyelvekre is, amilyenekről még egyáltalán nem is hallottunk.

Miért szenvedjünk szavak magolásával, bonyolult nyelvtani szabályok megértésével, meg a szabályok alóli kivételekkel, ha másodpercek alatt megkapjuk a kész fordítást?


De feltehetem így is a kérdést:

Kell-e TANULNI a nyelvet?

Vagy elég, ami ránk ragad a filmekből, a dalszövegekből, a közösségi médiából, a számítógép használatából, a többire pedig ott a fordítóprogram?


A mesterséges intelligencia szerint


Ha már szóba kerültek a fordítóprogramok, kíváncsi lettem, és megkérdeztem én is a csapból is folyó ChatGPT-t, mivel fordításra is ajánlják a használatát, hogy mi erről a véleménye?


Első válasz:

Ez nagyon attól függ, hogy miért szeretnél nyelvet tanulni és milyen célok vannak a nyelvtanulás mögött. (…) Az igazán fontos az, hogy olyan nyelvet válassz, ami igazán érdekel, és amit szívesen tanulsz, mert ez nagyban hozzájárul a motivációhoz és az eredményességhez is.

Második válasz:

Az idegen nyelv ismerete napjainkban egyre fontosabbá válik. Azonban az, hogy milyen mértékben szükséges az idegen nyelv ismerete, attól függ, hogy milyen területen vagy foglalkozáson belül mozogsz.

Harmadik válasz:

Az idegen nyelv tanulása nem kötelező, de nagyon ajánlott tevékenység, mivel számos előnnyel járhat. Az idegen nyelv ismerete segíthet az embereknek a kommunikációban, a munkahelyi lehetőségek bővítésében, a kulturális megértésben, az agy fejlődésében és a memória javulásában, az utazás során, valamint szórakozásként is.


💡

Még a mesterséges intelligencia szerint is érdemes nyelvet tanulni!


Mik a nyelvtanulás alapvető előnyei?

  • Hatékonyabb a kommunikáció, könnyebben teremtünk kapcsolatokat és ismerkedünk más országbeliekkel.
  • Jobban tudunk boldogulni az álláskeresés terén, az üzleti életben.
  • Hasznos külföldi utazások során, könnyebb az ügyintézés, tájékozódás.
  • Segít megismerni és megérteni más kultúrákat. Elfogadóbbá válunk.


Egy másik szempontból pedig önmagában a nyelvtanulás hosszú távon előnyös hatással lehet a memóriára és az agyra. Egy új nyelv tanulása során az agy olyan területeit használjuk, ami elősegíti a memória javulását, a nyelvtani szabályok megfelelő alkalmazása pedig a logikát és a kombinációs készséget erősíti.


Végül egy inspiráló idézet Lomb Katótól, aki a világ első szinkrontolmácsainak egyike volt, huszonhét nyelvet tanult meg, és közülük tizenhatot folyékonyan beszélt, hogy miért érdemes nyelvet tanulni:

„Azért tanuljunk nyelveket, mert a nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni.”


Ha elakadtál a nyelvtanulásod során, ha profi támogatásra van szükséged, írj nekem!

Örömteli, jó tanulást kívánok!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.