A legjobb nyelvtanulási módszer

2023-03-11 18:29:25-kor,"jóhatudod" kategóriában

Melyik a legjobb nyelvtanulási módszer?

  • Kezdjünk a nyelvtannal?
  • Vagy memorizáljunk szavakat?
  • Hallgassunk inkább idegen nyelvű podcastokat?
  • Csináljunk online nyelvi teszteket?

Nagyon sokszor kérdezik ezt tőlem, és erre az egyetlen válaszom, hogy amelyik személy szerint a legjobb Neked. Találd meg, melyik módszer működik Nálad!


Tedd fel a kérdést

  • Te hogyan szeretsz tanulni?
  • Inkább reggel vagy inkább estefelé?
  • Szeretsz bekuckózva könyvet olvasni vagy inkább séta közben hallgatnál egy érdekes podcastot?
  • Mennyire lesz szükséged részletes nyelvtani ismeretekre?
  • Prezentációs technikákban való jártasságra?
  • Tárgyalási kifejezésekre?

Néha jó, ha van egy segítő, aki utat mutat és irányít. Egy olyan nyelvtanár, aki látja az erősségeidet és a hiányosságaidat és mindig arra ösztökél, hogy ne add fel, haladj tovább.

Aki megszabja a haladási irányt, mederben tart, kijavít és felméri a tudásod.

És persze, aki összeválogatja Neked a Te célodnak megfelelő tanulnivalókat, hogy időt spóroljon és Neked már csak azzal kelljen törődni, amit kiválogatott.

Ahhoz, hogy sikeres és egyben örömteli legyen a tanulás, fontos olyan tanárt választani, akivel jól működik a személyes kapcsolat, egy hullámhosszon vagytok. Úgy lesz könnyű és élvezetes a közös munka, a tanulás.


Saját tapasztalat

Nekem számtalan nyelvtanárom volt, és a nagyon sok jó tapasztalat mellett azt is megéreztem, amikor nincs meg a harmónia. Volt egy némettanárom, akit kifejezetten úgy választottam, hogy ne magyar legyen, hanem anyanyelvi német. Az első órán megkérdezte a célomat és azt is, hogy mit tanultam odáig, majd miután pár percet beszélgettünk azt mondta, hogy a szintemnek megfelelő fordítási feladattal fogunk kezdeni. Átküldött egy ősrégi online tanfolyamot, amiben arról szóltak a leckék, hogy az ódivatú fiatalok egymással beszélgettek. Azt kérte, hogy hallgassam és fordítsam (angolra). Miközben én tempósan haladtam vele, ő a mobilját nyomkodta és nem igazán figyelt. A végén úgy éreztem, hogy nem találta el a feladat szintjét, mert nekem könnyű volt. A témája nem passzolt az én célomhoz, és az órából összességében a nyitó beszélgetés volt a legjobb.


„Amit örömmel tanulunk, sose felejtünk el.”

Alfred Mercier


Amit szeretünk, azt könnyű végezni, és könnyű róla beszélni. Ha pedig olyan tanárod van, akivel ezt is szívesen megosztod, akkor a nyelvgyakorlás egy élmény és nem szenvedés.

Tanulj nyelveket! Tanulj örömmel!

Jó tanulást kívánok!


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.