Aktiváld a jobb agyféltekét!

2023-03-17 09:46:27-kor,"eztpróbáldki" kategóriában

Mi a különbség a jobb és bal agyféltekés tanulás között?

A bal agyfélteke felelős a logikus, racionális gondolkodásért, a tények, információk elemzéséért.

A jobb agyfélteke felelős az érzésekért, az érzékelésért, intuícióért, kreativitásért. 


Nézzünk egy példát.

Hányféleképpen tudod azt megkérdezni az utcán álldogáló embertől, hogy merre van a villamos? Ha csak 3 szót használhatnál, hogy kérdeznéd? És ha egyetlen szót sem szólhatnál? ;)

Idegen nyelven megszólalni csupa kreativitás, azaz jobb agyféltekés tevékenység. Az iskolai nyelvórákon mégis többnyire elemző feladatokat (pl.töltsd ki, írd be, olvasd fel, értsd meg) kaptunk. Ezeknél a feladatoknál könnyű hibázni, hiszen csak egy vagy két jó megoldás van. A való életben viszont, amikor például a villamos indulási helyét szeretnénk megtudni, akkor arra millió féle verzió létezik… Talán azért lett olyan népszerű a jobb agyféltekés rajzolás, nyelvtanulás, stb mert annyira szabályosan és logikusan próbálták korábban a művészi tárgyakat is tanítani. Viszont ha bevonjuk a jobb agyféltekét, akkor történik a varázslat. Tapasztalni fogok például, hogy amikor olvasol egy új szót, annak a jelentését inkább csak érzni fogod, mint konkrétan tudni.


Kezdd el edzeni a jobb agyféltekédet művészi feladatokkal.

Hallgass zenét. Énekelj. Nézz érdekes videókat és úgy jegyzeteld ki a tartalmukat, hogy elmetérképbe rendezed. Azaz nem egymás alá írod a vázlatot, hanem buborékokba. Aztán a buborékokat kösd össze logikusan. Keresd a hasonlóságokat.  

De ha egyszerűen csak bekapcsolsz egy jó háttérzenét és angol nyelvű történeteket másolsz, az is tökéletesen megteszi.


Miben segít, ha a jobb agyféltekédet bevonod?

Először is megszabadulsz az unalmas feladatoktól, amiken jókat szundikáltál. 

Helyette élvezni fogod a tanulási idődet és rengeteg új információt tanulsz meg a világról. Megtapasztalod, hogy ha nem is értesz minden egyes szót, a lényeg átjön. Ettől egyre több kedved lesz regényt olvasni, filmeket nézni vagy dalokat énekelni. Ha pedig van kedved, akkor nyert ügyed van. 

A világon sok-sok poliglott (sok nyelven beszélő ember) egyetlen mondatban el tudja mondani a tanulási módszerét: azt csinálom, amit nagyon élvezek. 


Szóval akkor a Netflixből is meg lehet tanulni angolul? Sokan ebben reménykednek. 😊

Miért is ne?

Csak először gondold át és határozd meg: mi a nyelvtanulási célod?

Mert ha például állásinterjúra készülsz egy IT céghez, ne romantikus filmeket válassz!

Vagy ha külföldi utazás miatt szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásod, ne lövöldözéssel és autósüldözéssel telepakolt akciófilmekkel gyakorolj!


Én ebben is tudok Neked tanácsot adni: nyelvi coachként személyre szabottan, a célodnak és az érdeklődési körödnek megfelelően állítjuk össze a tananyagot és a haladási tervet.


Ha elakadtál a nyelvtanulásod során, ha profi/szakértő támogatásra van szükséged, írj nekem!

Tanulj nyelveket! Tanulj örömmel!

Örömteli, jó tanulást kívánok!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.