A pihenés fontossága

2023-04-05 18:56:15-kor,"jóhatudod" kategóriában

Pihenés a nyelvtanulásban? Fontos az?

Ahogy közelednek az ünnepek, sokan egyre inkább érzik, hogy fáradtak, álmosak és már csak arra vágynak, hogy egy óriásit aludjanak. Teljesen érthető, ha a legtöbb nyelvtanulónak is szünetre van szüksége. Ráadásul még jót is tesznek vele. Nézzük át, hogy miért, hogyan és mikor pihenj.


Miért jó, ha meg tudsz állni, és szünetet tartani a tanulásban?

Vannak azok az időszakok, amikor sürgősen kell valamit megtanulnunk vagy azért, mert vizsgázni kell belőle, vagy azért mert fontos határidő köt minket. Ilyenkor könnyen abba a hibába eshetünk, hogy a nagy tanulásban a pihenésről mondunk le. Vigyázz azonban ezzel, mert többet veszíthetsz, mint nyersz. Azt biztosan tudjuk, hogy az alvás mennyisége és minősége nagymértékben befolyásolja a tanulást és a memóriát. Például, ha nem alszol eleget, akkor sajnos sokkal rosszabbul fogod megjegyezni a tanultakat. De az alváshiány a vizsgák előtt is káros, mert hiába tanultál, ha aznap a fáradtság miatt nem marad energiád előhívni a megtanultakat.

Ezért kérlek, hogy ha nyelvvizsgázni mész, az előtte levő estén ne bulizz, és ne maradj fönn sokáig.


Ismered a POMODORO technikát?

Rendkívül egyszerű szabálya van: tanulj 25 percig fókuszáltan, aztán tarts 5 perc szünetet. Ha ezt a kört még kétszer megcsináltad, akkor tarts egy hosszabb, 20-30 perces szünetet. Hogy miért jó ez? Mert az agynak van lehetősége megpihenni a tanulási szakaszok között, és ezt meghálálja. Próbáld csak ki.

A módszert eredetileg Francesco Cirillo találta ki pontosan azért, mert rengeteget kellett tanulnia, de érezte, hogy nagyon nehezen tud fókuszáltan tanulni hosszú ideig. A kezébe került egy konyhai, paradicsom formájú időzítő, és azt használta, hogy jelezzen, ha lejárt a tanulási idő. Először 2 perccel kezdte, aztán növelte az időtartamot, ahogy érezte, hogy bírná tovább is.


Kivetítve ezt a napi gyakorlásra szánt technikát, természetesen igaz a pihenés szükségessége akkor is, ha hónapok óta rendszeresen tanultál. Adj magadnak egy hét pihenőt, és figyeld meg, hogy a nyelvtanulási motivációd vajon felerősödik-e? És a megtanult dolgok kikopnak vagy elmélyülnek? Esetleg nehéznek találod, hogy egy hétig egyáltalán ne foglalkozz az idegen nyelvvel?


Az egy hetes pihenő után jöhet az újratervezés, és remélhetőleg még nagyobb örömmel veted majd bele magad a tanulásba.


Mit mondanak a nyelvtanulás és az alvás kapcsolatáról a kutatások?

Olvasd el ezt a BBC cikket, ebből rengeteg érdekességet megtudhatsz.

Például azt, hogy miért jó, ha álmunkban felidéződik az aznap tanult anyag?

És erről jut eszembe: történt már veled olyan, hogy idegen nyelven beszéltél álmodban? ;)


Jó pihenést kívánok a tavaszi szünetre.


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.