A nyelvtanulás 3 akadálya

2023-07-14 15:21:04-kor,Egyéb kategóriában

Te is sokszor elhatároztad már, hogy meg fogsz tanulni rendesen angolul/németül/finnül stb. de még mindig bele sem kezdtél? Vagy elkezdted már a tanulást de valamiért mindig újrakezded? Esetleg jó ideje tanulsz, de azt érzed, hogy semmi sem haladtál? Ismerős a helyzet. Én is rengetegszer éltem meg hasonlót. A három leggyakoribb elakadást megoldási javaslattal máris tálalom.


1. Túúúl sok ez nekem! Nem bírom!

Vannak, akik mindent és azonnal akarnak tudni és érteni. Így jártam én is, amikor belekezdtem a németbe. Sokat kellett dolgoznom a munkahelyen, és azért, hogy biztosan kikapcsoljam az agyam azon területeit, bevállaltam a németet. Az angol és a francia után meglepően nehéz volt megszokni a nyelvtan logikáját, úgyhogy a célomnak épp megfelelt. A hiba csak az volt, hogy én gyakorlott nyelvtanulónak hittem magam (két felsőfokú nyelvvizsgával a zsebemben), és úgy éreztem igazságosnak, hogy a német már gyerekjáték lesz. Azaz sokkal több időt, energiát igényelt a részemről, mint azt eredetileg terveztem. Megoldás? Feladtam. Nem is egyszer! Aztán a sok feladás-újrakezdésből megérkezett az a belső késztetés, hogy a végére kell járnom. Befizettem magamat egy nyelvvizsgára, koncentráltam, profi tanárhoz jártam és sok tanulással, de megcsináltam.

Amikor úgy érzed, hogy túl sokat kell érte tenni, túl sok időt, energiát és pénzt kell ráfordítanod, akkor érdemes felülvizsgálnod a céljaidat. Van olyan, ami éppen most fontosabb a nyelvtanulásnál? Akkor csináld azt. 



2. Ha unalmas a tananyag

Egyszer befizettem magam egy online órára külföldi némettanárhoz, aki úgy hirdette magát, hogy anyanyelvi szinten beszéli a németet és ezer éve tanít jogtiszta anyagokból. Ó, mondom, van gyakorlata, becsületes, kedvesen mosolyog a fotón, biztos egy jófej tanár lesz. És aztán jött az, amire nem számítottam. Nem csak, hogy egy sötét kuckóból tanított, ami egyáltalán nem volt kellemes látvány, de a jogtiszta tananyag alatt egy ezer éves, hihetetlenül unalmas online tananyagot értett, ami rövid videókból állt. Az elsőt megcsináltam, de annyira könnyű volt, hogy mondtam neki, hogy inkább csak beszélgessünk. De nem engedett. Még fél órán át hallgattam, kattintgattam, ő pedig közben megválaszolta az ismerősei üzeneteit telefonon…

Mire figyelj, amikor a tanulnivalódat kiválasztod? Legyen érdekes, és legyen a szintednek megfelelő. Sőt. Még jobb, ha van benne egy kis kihívás. Mozgassa meg az agyadat! Az kevés, hogy „átfutottam és mindent értek”, ha szeretnéd a szókincsedet bővíteni. Írj ki belőle egy-két mondatot, vagy akár írj hozzá kommentet. Ha unalmas a tananyagod, változtass rajta! Ha unalmas a tanárod… ugye tudod, mit kell tenned?


3. A negatív önmonológ

Nagyon gyakran azért érezzük magunkat lassú csigának és egy helyben toporgó nyelvtanulónak, mert túlságosan sokszor hallottuk a körülöttünk élőktől, hogy „nem így kell csinálni, nem jól csinálod, ne csináld” vagy simán csak azt, hogy „ebbe nem kellene több energiát ölnöd. Olyan sok minden van, amihez van tehetséged!” De! Akármilyen szörnyű lemezek, ezek a jó hír az, hogy felül lehet őket írni! Te is simán meg tudod csinálni.

Egy praktikus tipp, hogy rögtön a füzeted első lapjára írj egy bátorító gondolatot. Pl.: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford. És írd oda nagy betűkkel: képes vagyok!!! :)

A belső kritikusodat azzal tudod elnémítani, ha eltökélten teszed az apró lépéseket. Sokat segít, ha a megcsinált feladatokat (vagy az időt) felírod egy lapra. Azaz lekönyveled, hogy mennyit haladtál. Így ha elbizonytalanodnál, ott lesz az ékes bizonyítéka annak, hogy nagyon is törődtél a nyelvtanulással. Ha kell, írj bátorító szónoklatot magadnak. Ez igazán jó szórakozás és mellette elképesztően hatékony önbizalom erősítő is. De ha szívesebben gyakorolnál valaki más lelkesítő beszédével, akkor keress olyan motiváló videót, ami pont neked szól.


Sikeres és eredményes tanulást kívánok! Ha van kedved, írd meg, hogy hol tartasz most és mi segít a haladásban? Szívesen olvasnám. 

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.