Így készülj a nyelvvizsgádra!

2023-08-04 13:09:33-kor,Egyéb kategóriában

Mire figyelj, ha nyelvvizsgázni készülsz?


Életem első nyelvvizsgáján rögtön megbuktam, de aztán úgy belejöttem, hogy csináltam még hatot és mind sikerült. Persze nem mindet angol középfokból… :D Ráadásul sok-sok tanulóm történetét is hallom és látom, hogy mik azok az apróságok, amikre nem árt, ha odafigyelsz a felkészülés során.

1. Válassz nyelvvizsgát és csináld meg a próbavizsgát, amit a honlapjukon találsz


Logikus? Persze, hogy az. Tudom, hogy ezzel semmi újat nem mondtam, de azt is tudom, hogy nem kevés elszántság kell ahhoz, hogy a csodálatos nyári napsütés, a strand csábító közelsége és a legújabb sorozatrészek ne hagyjanak neked időt arra, hogy mégis csak leülj egy csöndes helyre és kitölts egy tesztet. A legtöbb feladat kihívást jelentő, fárasztó és többnyire nem olyan témákról szólnak az olvasási és írásbeli feladatok, amik pont érdekelnek. Nem baj, ne add fel. Hidd el, ha megcsinálod, azzal egy óriási lelkesedést fogsz kapni ahhoz, hogy még több energiával készülj. Vagy azért, mert rájössz, hogy ez könnyen ment és szívesen megcsinálnál még egyet; vagy azért, mert meglátod a pontszámaidat és azok kérlelhetetlenül felszólítanak, hogy szánj rá időt és készülj alaposabban, vagy halaszd el a vizsgaidőpontot későbbre. A tapasztalatod tehát aranyat ér. Veselkedj neki!


2. A vizsga időpontját mentsd el, írd ki az ajtófélfára és küld el több ismerősödnek, hogy tudjanak róla. Szerinted hányszor fordult már az elő, hogy valaki „lekéste” a nyelvvizsgáját, mert azt hitte, hogy nem aznap van? Veled ne történjen ilyesmi. Inkább biztosítsd be magad jó előre.

A vizsganap előtti este légyszi ne menj el bulizni. Nyilván nem kell részleteznem, hogy a memória és a kipihentség milyen jó barátok. Ha rendesen készültél, akkor a vizsga előtti héten már lassan hangolódhatsz a pihenésre. Akkor már nem érdemes a nyelvtani összefoglalókat bújni, hanem inkább az önbizalmad építésére szánj időt. Lásd magad, ahogy a vizsgán könnyedén és lelkesen töltögeted a feladatlapokat. Aztán a szóbelin szerényen, de elkápráztatod a vizsgabizottságot, végül pedig elégedetten lépsz ki az épületből és indulhat a pihenés.


3. A felkészülésed legyen sok feladattal tele

Habár jó, ha ilyenkor is nézel sorozatokat (angolul és felirat nélkül), vagy ha regényt olvasol,de a vizsgafeladatokat ezek semmiképpen sem helyettesítik. Amikor a német középfokra készültem, akkor pont ezt rontottam el. Néztem a kedvenc sorozatomat (jó sokat, akár napi 60-70 percet is) és ki is írtam belőle párbeszédeket, de alig szántam időt a tematikus ismétlésnek. Azaz, hogy a nyelvtani főbb részeket még egyszer begyakoroljam. És a szókincset is minden témában felfrissítsem. Abból az időpontból végül halasztás lett… Második nekifutásra kerestem egy jó tanárt, aki pontosan ezeket küldte nekem. A beszélgetéseket az órán gyakoroltuk, és mellette itthon a vizsgafeladatokra is naponta szántam időt. Ha többet nem is, akkor 20 percet.

Tudnod kell, hogy milyen típusfeladatokra számíts, ahogy azt is, hogy szabad-e szótárt használni, vagy, hogy melyik feladatra lesz bőven elég az időd és melyiknél kell nagyon figyelned. A nyelvvizsga nem csak a nyelvtudásról szól, hanem arról is, hogy mennyi ideig tudsz koncentráltan, fókuszáltan dolgozni. Ezt pedig csakis gyakorlással fejlesztheted.


Őszintén gratulálok Neked, ha a nyári szünetben szánsz időt a vizsga felkészülésre.

Ha kérdésed van, vagy segítségre lenne szükséged, akkor szólj. 

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.