Nyelvtanulás stressz nélkül

2023-08-11 13:08:55-kor,"eztpróbáldki" kategóriában

Egy terv mindig jól jön! Akkor is, ha nyelvvizsgázni készülsz, és akkor is, hogy nincs határidőhöz kötött, konkrét célod.

Tervet írni mindenki tud. De olyan tervet írni, amelyik motivál, előre lendít és lelkesít... Az már nehezebb feladat! Ebben a rövid bejegyzésben megmutatom neked, hogy én hogyan csinálom. Ez Neked is menni fog!

1. Ha nyelvvizsgázra vagy más vizsgahelyzetre készülsz (pl. munkahelyi prezentáció)

Jó, ha felírod a vizsga időpontját és a naptáradba is beírod, hogy addig melyik nap mennyit fogsz tudni készülni. Nem jó érzés az utolsó pillanatban ráébredni, hogy a halogatásból óriási stressz lett. Inkább legyél tisztában azzal, hogy mennyi időd van és ne sajnáld magad, hogy tanulnod kell. Biztosan nyomós oka van annak, hogy a vizsgázás mellett döntöttél és bejelentkeztél, befizetted. A nyelvvizsgánál tudnod kell azt is, hogy milyen típusfeladatok vannak, és azt is, hogy használhatsz-e szótárt. Legyél felkészült.




2. Készítsd el a tervedet! 

Ne csak gondolatban, hanem leírva egy papírra. Ugye ismered a színek motiváló erejét. Bátran színezd az oldalak szélét vagy a beleírt tennivalókat. Egy jó terv nem csak a tanulási időszakokat tartalmazza, hanem a pihenést is. :) Fontos része a nyelvtanulásnak az alvás. Arra is fordíts figyelmet, hogy az elkövetkező időszakban aludj sokat. Ismered a Pomodoro módszert (írtam róla egy korábbi posztban)? Szerintem a legjobb módszer akkor, amikor kevés időd van és fókuszáltan szeretnél tanulni. 


3. Ne feledkezz meg a mozgásról!

Az angoltanuláshoz hozzátartozik, hogy testmozgást is végzel, mert ami a szívnek jó, az jó az agynak is. Ráadásul a stressznek is a legjobb ellenszere. Mozgasd át magad mindennap. Lehetőleg szabadlevegőn. Nem kell őrülten edzeni, de legalább egy nagyot sétálni igen. 


4. Gyakorolj és ismételj!

A rendszeres gyakorlás a nyelvtudás kulcsa. Lehetőleg vedd körül magad az angollal. Filmek, zenék, online és kézzelfogható könyvek formájában. De arra mindig vigyázz, hogy tartsd szem előtt a célodat. Ha nyelvvizsgára készülsz, akkor nem lesz elég, ha csak sorozatokat nézel.

Ha van tankönyved, akkor abban majdnem biztos, hogy vannak ismétlő oldalak. De ha saját magadtól tanulsz, akkor a tervedbe írd fel, hogy melyik résszel mikor foglalkozol ismét. Ne felejtsd, hogy 4 készséget kell erősíteni: az olvasás-, írás-, hallgatás- és beszédkészséget. Mindegyik szerepel a tervedben? Vagy a célodhoz nincs szükséged mind a négyre? (például mert előadást fogsz tartani és nem kell írnod?)


5. Keresd a lehetőséget, hogy visszajelzést kapj

Amikor magamnak terveztem meg a némettanulásomat, akkor én teljesen nyugodt voltam, hogy milyen jól haladok. Aztán amikor eljött az idő, hogy célom lett volna a nyelvvizsga, akkor jöttem rá, hogy egy kicsit engedékenyen tekintettem a haladásomra... Még sok-sok mindent meg kellett alaposan tanulnom ahhoz, hogy a vizsga reális cél lett volna. Ezért fontos, hogy legyen valaki, akinek felmondhatod a szövegeket vagy aki kijavítja az irományaidat. Ezt is érdemes tervezni, hogy akinek megküldöd, annak is legyen ideje átolvasni, és ne a vizsga napján küldje vissza a kijavított esszédet. 


Hogy érzed, menni fog így? Elég motiváló lenne előre megtervezve látni a következő heteket? Van, akinek ez egyáltalán nem megnyugtató érzés... Nekik szívből javaslom, hogy ne kövessék a tanácsaimat, hanem csinálják a saját bevált módszerük alapján. 

Én a füzetem elejére egy erőt adó gondolatot mindig szoktam írni, és amikor sprint szerű felkészülésben vagyok, akkor egy ritmikus, vidám dalt is választok. Ezzel adva magamnak még egy kis plusz energiát. 

Ha szeretnéd a haladásodat mérni, töltsd le innen a nyomtatható tervezőt. Ne felejtsd el kidekorálni, hogy igazán a tied legyen! :)


Stresszmentes nyelvtanulást, örömteli tervezést kívánok!


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.