Coaching és angol

2024-02-06 15:52:32-kor,Egyéb kategóriában

Coaching és angoltanítás? Az meg miért jó, ha a kettőt összevegyítjük?

A coaching egyik alapelve, hogy amit az ügyfél a fejébe vett, hogy ő azt el fogja érni, abban hiszünk és maximálisan segítjük, hogy ez megvalósuljon. Ez azt is jelenti, hogy ha valaki hozzá azzal érkezik, hogy ő 1 hónap múlva a nulla nyelvtudását felgyúrja felsőfokú nyelvvizsgára, azt is elképzelhetőnek tartom és mindenben támogatom. Először persze kikérdezném arról, hogy ezt hogyan látja megvalósíthatónak. Hetente és naponta mennyi időt szán majd rá és milyen módszerrel fog tanulni?

Bevallom, amikor belekezdtem a némettanulásba, akkor nekem ilyesmi elképzelésem volt, hogy 2-3 hónap múlva már egészen járatos leszek a nyelvben és 4 hónap múlva nyelvvizsgát teszek. Végül csak jóval később tettem nyelvvizsgát… De attól még, hogy nekem nem sikerült, másnak sikerülhet! Én hiszek benne!

Mire kíváncsi a coach? 

Ha valaki például azt mondja, hogy készüljünk fel a tárgyalására, ami 2 hónap múlva lesz külföldön és ahol neki a cégét kell képviselnie, akkor először is jó sok kérdést teszek fel, hogy pontosítsuk a célt.

  • Milyen konferencia lesz, ott kell-e előadnia vagy csak a szünetekben fog beszélgetni?
  • Mit gondol, hogy ebben mi a nehézség? Neki mi az, ami nem nagyon megy?
  • A prezentációs technikákat kell csiszolni vagy épp az üres beszélgetés (small talk) az, amihez nincs ötlete? Van, aki attól fél, hogy nem fogja érteni a partnerét; más attól, hogy habár megérti de nem fog tudni válaszolni. Ezek a legfontosabb válaszok, amik az építőkövei lesznek a tanfolyamnak.
  • Aztán fontos az is, hogy egy héten és egy nap mennyit tud készülni?
  • Milyen anyagai vannak? Mi az, amit meg kellene szereznie?
  • Mik azok a naponta ismétlődő apró szokások, amikkel eredményesen tudná építeni az angolját?

Végül megtervezem neki az angoltanfolyamát, aminek van otthon megtanulandó része (házi feladat) és van órai része is. A tanfolyam így lesz igazán rövid és hatásos. Mindvégig pedig azt erősítem benne, hogy a célját képes elérni, és hogy a szakmai profizmusát és véleményét akkor is érdemes megosztania, ha tudja, hogy nem tökéletes a kiejtése.

Miért jó az, ha a sok kérdéssel körülírjuk a célt?

Elsősorban azért, mert így mind a ketten látjuk és értjük, hogy miről kell tanulni és miről nem. Ez pedig nagyon megnyugtató érzés tud lenni, hogy egyáltalán nem kell mindent megtanulni.. Nem is lehet... De arra felkészülni, hogy egykonferencián valaki könnyedén váltson angolra, azt lehet. És érdemes is!

Neked van olyan célod az angollal, ami nagyon spéci, és amit nem találhatsz meg egy tankönyvben sem? Olyankor hol találsz hozzá tanulnivalót?

Írd meg kommentben, mert kíváncsi vagyok. 

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.