Jöhet a nyári szünet!

2024-06-19 10:05:56-kor,Egyéb kategóriában

Általános iskolai tapasztalatok

Minden évben érnek meglepetések, de az idei évre egy igazán különleges is jutott: az egyik közeli általános iskolába elmentem "Kati néninek", azaz pár hónapra igazi, iskolai angoltanár lettem. Az ötödikesek és a hetedikesek rengeteget tanítottak nekem. Nagy kaland volt az a jópár óra, amit együtt töltöttünk... A végén már csak azt várták, hogy a szabadban lehessenek és végre kedvükre futkározzanak, kiabáljanak; vagy hogy minden megfelelési kényszer nélkül üljenek be az utolsó órákra. Teljesen megértem őket, de bevallom... nekem is új értelmet nyert a nyári szünet.


Nyelvtanulás aktivizálás nyáron?

Sokunk számára ez egy kedvenc időszak a régebben tanult nyelveket felfrissíteni, vagy újba kezdeni. Ilyenkor valahogy rajtunk, felnőtteken, sincs rajtunk a megfelelési vágy és könnyebben megengedjük magunknak, hogy a házi feladatot sorozatnézéssel teljesítsük. Mivel a konferenciák, nyári képzések, stb ilyenkor is vannak, azért a komoly célok nem mennek nyaralni.

Utazással járó kihívások

Akármennyit is tanultál évközben, a várható utazások kihívásokkal is járnak. Külföldön óhatatlanul is meg kell szólalni angolul. Ha a szobafoglalás miatt nem is, a reptéren, a szállodában, étteremben, és bármilyen helyen, ha megszólítanak, akkor ugye jó lenne legalább pár szóval válaszolni?!

Válts angolra, ahol csak teheted

Ne hagyd ki a nyári lehetőségeket és keveredj beszélgetésekbe, ahol csak teheted. Nem kell aggódnod semmi miatt. Senki sem tökéletes és a beszélgetőpartnered nem fog leosztályozni. Ha készülni szeretnél előtte, akkor nézz célirányosan youtube videókat. Az „easyenglish” vagy „beginner” videókat könnyedén érteni fogod. Aki haladóbb, annak már biztosan van bevett csatornája, mint az „englishwithseries” vagy épp a kedvenc sorozataiból merít, hogy könnyedén váltson angolra.

Élmények gyűjtése

Akár utazol, akár nem, csodás élmények bárhol érhetnek és milyen jó is az, amikor van időnk ezeket elmenteni, hogy téli napokon is emlékezzünk rájuk. Ennek a legegyszerűbb módja, ha fotókat készítünk, egy-két újságkivágást elteszünk vagy épp egy virágot, levelet préselünk le, hogy majd amikor időnk engedi…

Művészi napló (azaz Scrapbook) angolul

Megfigyelted már, hogy mennyire máshogy mondasz el egy történetet, ha angolul mondod? Érdemes nyáron pár szóval, akár csak rövid mondatokkal feljegyezni a jó sztorikat. Ehhez lehet segítség, ha gyűjtöd az emlékeztető fotókat, amiket beleragaszthatsz a füzetedbe, naplódba. Később, ahogy időd engedi, írd is le a történeteket. Ha kell, használd a fordítót (deepl), mert abból is sokat tudsz tanulni. De az alapszabály marad: fogalmazz egyszerűen. Ha úgy is túl bonyolult, akkor fogalmazz még egyszerűbben... mintha egy kisgyereknek mesélnéd.

A scrapbook olyan naplót jelent, amibe mindenfélét beleragasztanak és ezzel teszik még érdekesebbé. Jöhetnek a papír cetlik, belépők, post-itek, újságból kivágott szavak, cikkek, préselt virágok, stb.

Micsoda élmény lesz azt a füzetet szeptemberben átlapozni!

Pihentető nyarat kívánok. Ha az angolodra ráférne egy kis frissítés, keress meg bátran. Akár a hotelből is részt vehetsz az órán. :)

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.