Sztorizz!

2023-04-01 16:31:28-kor,"eztpróbáldki" kategóriában

Sztorizz!

Szerinted melyik a könnyebb: elolvasni egy történetet, vagy írni egyet? Ez nem is kérdés… És bár a nyelvtanulóknak eleinte nagy szüksége van arra, hogy sokat olvassanak, azért ne feledjük, hogy a nyelvet azért tanuljuk, hogy emberekkel kommunikáljunk, azaz sztorizzunk nekik mindenféléről.


A téma képviselője Olly Richards lett, aki nyolc nyelven beszél. Azt meséli, az egész ott kezdődött, hogy egy baráti nyaraláson rosszul lett éjszaka, és hogy a gondolatait elterelje, és az időt valami jóval töltse, elővette a spanyol nyelvű regényt, amit aznap vásárolt. Habár tanult előtte spanyolul, a könyv túlságosan magas szintű volt és nehezen értette, de ez nem zavarta. Másnap észrevette, hogy spanyol szavak jutnak eszébe „csak úgy” a semmiből. Aztán pár nap múlva a spanyol barátaival sokkal folyékonyabban és könnyebben beszélgetett. Sokkal kevesebb fejtörés és szókeresgélés nélkül.

Mit tanít Olly, mit tanulhatunk el tőle?

Olvass regényt idegen nyelven!

A könyved legyen egy kicsit nehezebb, mint amit még lazán megértesz! Ott legyen a határ, ahol a sztorit még éppen, hogy megérted.

Ne akarj a könyvedből minden szót kiírni! Sőt. Ne akarj tanulni se! Olvass azért, hogy kikapcsolódj és figyeld meg, hogy a háttérben az agyad micsoda zseniális munkát végez! 

Ahogy sok más poliglott (több nyelven beszélő ember), Olly is mindig elmondja, hogy nem szeret magolni és nem is szokott. Nyelvtant se, szavakat se. Márpedig ahhoz, hogy valaki jól tudjon egy nyelven beszélni, ezek kellenek.

Viszont azzal a módszerrel, hogy a nyelvtankönyvek helyett regényolvasásból és szövegek hallgatásából álljon a tanulás, ezek mellékhatásként jönnek.


Néhány szempont, hogyan érdemes nekikezdeni egy idegen nyelvű könyv olvasásának:


A regényed kiválasztásánál fontos szempont, hogy olvastad-e már korábban. Ha ismered a történetet, úgy sokkal könnyebben meg tudod engedni, hogy átlépj az ismeretlen szavakon. Mivel egy regény szókészlete véges, ezért valószínűleg újra előkerül majd a történet folyamán. Amikor pedig másféle szövegkörnyezetben, többször is látod, egy idő után biztosan kitalálod a jelentését. 

Ha saját könyvet olvasol, akkor bátran húzd alá azokat a kifejezéseket, amik tetszenek! Akár van benne ismeretlen szó, akár nincs. 

Használj színeket! Minél érdekesebb, minél egyedibb a könyved kinézete, annál inkább lesz kedved újra meg újra fellapozni. Manapság úgyis nagy divat a színezés. ☺ 


Olly módszerének 3 lépése:


1. Merülj el a nyelvben!

Olvass és hallgass sokat!

2. Tanulj!

Tanulj új szavakat, kifejezéseket és nyelvtant a történeteken keresztül!

3. Aktiváld!

Használd, amit megtanultál! Ha nincs kivel beszélgetned róla, akkor írásban. Írhatsz új mondatokat is, de ha csak kimásolod a könyvből, az is nagyszerű.


Tartsd szem előtt a célodat!

Nyelvvizsgát szeretnél tenni? Üzleti megbeszélésre vagy üzleti útra készülsz? Ennek megfelelően kell megválogatnod az olvasnivalódat. Az időd függvénye, hogy mennyi kényelmes regényolvasás fér bele amellett, hogy speciális, szakmai olvasmányokat elemezz. 


A nyelvi coachingban ebben tudok neked segíteni, hogy a tananyagod hogyan legyen hasznos, élvezetes, de egyben fókuszált és jól megtervezett is. 


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.