Felnőttként könnyebb a nyelvtanulás

2023-04-21 12:02:15-kor,"jóhatudod" kategóriában

3 ok, amiért KÖNNYEBB felnőttként a nyelvtanulás, mint gyerekként volt

Ahányan vagyunk, annyiféle indokból vágunk neki az idegen nyelvek elsajátításának kalandjába, de az biztos, hogy felnőttként gyakran felsóhajtunk, hogy „bárcsak fiatalabb koromban többet tanultam volna…” vagy „milyen jó annak, aki több nyelven beszélő családban nőtt fel” és a többi. Pedig megvan az előnye a felnőttkori nyelvtanulásnak is.

Ezek közül nézzünk át hármat!


1. Magyarul már megtanultál, így van egy rendszered a nyelvtanuláshoz

Ha valaki 3 éves korában kezd el "tanulni" egy nyelvet, akkor biztosan nem ül le egy tankönyvvel, és nem tanulja kifejezetten a nyelvet napi egy órán keresztül. De az is biztos, hogy ha óvodai vagy iskolai angolra jár, akkor heti (akár napi) több órán át hallja az idegen nyelvű beszédet. Viszont ha 20 éves korod után kezdesz el nyelvet tanulni, akkor szinte biztos, hogy nem tudsz naponta több órát egy nyelviskolában, azaz nyelvi környezetben tölteni. Kivéve persze, ha olyan munkahelyed van, ahol az idegen nyelvű kommunikáció alap. De ilyen esetben azt is feltételezem, hogy már tudsz, és nem tanulsz az adott nyelven.

Gondoltál már arra, hogy milyen jó, hogy magyarul már tudsz, azaz van egy rendszer a fejedben, amihez viszonyítani tudsz?

"Azok a tanulmányok, amelyek összehasonlítják a laboratóriumban vagy egy merítési program első hónapjaiban hasonló anyagnak kitett gyerekeket és felnőtteket, azt mutatják, hogy a felnőttek jobban, nem pedig rosszabbul teljesítenek, mint a gyerekek (Huang, 2015; Krashen, Long, & Scarcella, 1979; Snow & Hoefnagel-Höhle, 1978), talán azért, mert tudatos stratégiákat alkalmaznak, és átültetik azt, amit az első nyelvükről tudnak."

A tudatosságod nagy előny.

Ne hagyd ki, hogy

  • megfogalmazd a célodat,
  • átgondold a haladási ritmusodat,
  • tervezz rá kellő időt,
  • és legyen valaki, akivel megbeszéled, hogyan haladsz!


A felnőtt nyelvtanulóknál döntő jelentőségű a ráfordított idő. És mint tudjuk, amire a figyelmünket szánjuk, abban egyre és egyre jobbak leszünk. Ha tehát nyelvet szeretnél tanulni, akkor muszáj az idődet is úgy tervezni, hogy jusson rá bőven! Legalábbis néhány hétig, hónapig.

2. Tudod, mit és hogyan szeretnél tanulni. És tudod azt is, hogy mit NEM szeretnél tanulni.

Amíg iskolai keretek között tanulod a nyelvet, addig senki sem kérdezi meg, hogy mi érdekelne, hiszen egy adott tankönyv anyagát vagy a vizsgára felkészítő feladatokat kell begyakorolni. A felnőttként való tanulás egyik előnye, hogy pontosan kiválaszthatod, mit szeretnél legközelebb megtanulni.

Mi az, ami közelebb visz a célodhoz?

Mi az, amire pont most szükséged van?

Ami nem esik ebbe a kategóriába, azt pedig bátran lesöpörheted az asztalról, azaz kihagyhatod, ha tankönyvből tanulsz. Koncentrálhatsz az érdekesebb témák szókincsére, vagy figyelmen kívül hagyhatsz olyan szavakat, amelyeket valószínűleg soha nem fogsz használni.

Ha a tanulandó szavakat – akármilyen hétköznapiak is – olyan kontextusba helyezed, ami fontos számodra, akkor sokkal gyorsabban fog menni a tanulás. Az iskolai órákon ezzel szemben a leginkább Mr és Mrs Akárkikről kellett olyan szövegeket bemagolni, amiknek semmiféle jelentősége nem volt sem akkor, sem később.

Felnőttként már van tapasztalatod arról, hogy mennyit tudsz megtanulni egyik hétről a másikra. Azt is tudod, hogy milyen módszerek váltak már be:

  • ha sokat hallgatod az anyagot,
  • ha leírod,
  • ha lerajzolod,
  • ha kijegyzeteled,
  • vagy ha éppen aktívan gyakorlod.

Ha a választott nyelvtanárod más módszert erőltetne rád, akkor minden bizonnyal elköszönnél tőle. Mert már tudod, hogy hogyan tanulsz, és nincs vesztegetni való időd. Más kérdés, hogy ha éppen azért mentél ahhoz a tanárhoz, hogy a módszerét ellesd. 😊

Hála az internetnek, rengeteg féle forrásból találhatsz szuper hatékony tananyagokat pontosan a te célodhoz.

Beiratkozhatsz akár olyan online tanfolyamokra, amit a szakterületed nemzetközi szakértői tartanak.

Választhatsz, hogy inkább autodidakta módon tanulnál, egyénileg nyelvtanárral, vagy nyelviskolai csoportban.

Csak te tudod megmondani, hogy melyiknél érzed azt, hogy inspiráltan haladsz. Az online tananyagok elérhetők a fiatalok számára is, de ha a tankönyvi angolt kell tanulniuk és ahhoz nincs online kiegészítés, akkor muszáj a nyomtatott tananyagnál maradni.


3. Te értékeled saját magadat

Néha elbizonytalanodok, hogy ez jó vagy sem… Könnyű abba a csapdába esni, hogy amikor megkérdezik, hogy beszélsz-e angolul, akkor rávágod, hogy sajnos nem valami jól. És ha összeadod az órák számát meg a házi feladatokra fordított időt, plusz pénzt, energiát, amit befektettél, akkor valóban kiábrándító lehet a fülednek azt hallania, hogy ezt még mindig csak semminek értékeled. Ha előfordult veled ilyesmi, akkor itt az idő, hogy változtass az értékeléseden! Nagyon is sokat tettél eddig is, és benne vagy egy folyamatban.

Hogyan tudnád nagyra értékelni magadat? Például gondolj arra, hogy mit mondanál egy barátodnak, ha ilyen nyelvtudásról a véleményedet kérné? Azután pedig, ha nincs ötleted, hogy mit is mondhatnál magadnak, akkor gondolj vissza és jegyzeteld le az összes szívből jövő bátorítást, amit eddig bárkitől bármilyen teljesítményedre kaptál! Nem kell, hogy nyelvtudásról legyen szó, de jó, ha azt is beleveszed.

Adj időt magadnak! Néha lassan kerülnek elő az igazi dicséretek.

Az iskolában sokszor utáltuk, hogy a tanárok igazságtalanul adtak rossz osztályzatot. Felnőttként meg eszünkbe sem jut tiltakozni, amikor „leosztályozzuk magunkat”? Ez így nem igazságos.

Ne menj tovább ezen az úton!

Ha szeretnél tudatosabb nyelvtanulóvá válni, akkor várunk a Nyelvtanulási stratégiák műhely-sorozatunkon. Ezeken a csoportos alkalmakon arról tanulhatsz, hogy onnan, ahol most tartasz, mi a következő lépés.

Neked való, ha

  • még nincs bejáratott tanulási ritmusod,
  • van, de nem érzed elég hatékonynak,
  • vagy akár autodidakta módon mit tudnál magadtól megtanulni…


Mi kipróbált, jól bevált gyakorlatokkal várunk! Kattints, és tudj meg többet a következő műhelyről. 


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.