Mind mapping, a soklábú elefánt

2023-05-12 16:23:59-kor,Egyéb kategóriában

Mind mapping, azaz elmetérképezés

Az elmetérképezés módszere Tony Buzan nevéhez fűződik és a nyelvtanulóknak (is) óriási segítséget jelenthet. Nem csak azért, mert így sokkal könnyebb memorizálni, hanem azért is, mert átláthatóbb, logikusabb, rendezettebb a tananyag, ha térképet készítünk róla.

Mi a lényege?

Egy adott szövegről (akár írt, akár hallgatott) készíts úgy vázlatot, hogy nem egymás alá írod sorokban a rövid lényeget, hanem egy központi elem köré rajzolod buborékokban.

A végeredmény valahogy így fog kinézni. Mint egy elefánt felülről nézve. Vagy inkább egy polipra hasonlít? :) Akárhogyis az biztos, hogy hasonlít az idegsejtre. Az elmetérképezést lényege éppen az, hogy mindenki a saját gondolkodása szerint választhatja meg a kategóriákat és a színeket, szimbólumokat is. Így minden ilyen térkép teljesen egyedi. A memória jobban rögzíti ezeket az adatok pontosan azért, mert lelassulunk és elgondolkodva, elemezve szedjük szét a szöveget kategóriákba.

Az olyan nyelveknél, ahol a főneveknek neme van (pl. német, francia, spanyol) ott érdemes szófaj szerint szétszedni a szöveget, és a főneveket rögtön 3 alkategóriára is szétbontani: hímnem, nőnem, semlegesnem.


Mire jó ez, mihez tudod használni?


Ahogy a neve is mutatja: azt tudod rajzolgatva ábrázolni, hogy szerinted milyen részekből épül fel a szöveg. A saját kedved szerint alkothatsz kategóriákat. Majd ezután kijegyzeteled a szöveget a kategóriáknak megfelelően. A végeredmény a lineáris jegyzet helyett egy rajzolt ábra lesz, amit azért is könnyű megjegyezned, mert te találtad ki, te rajzoltad meg és te osztottad ki a szövegből a részeket. 


Szabályok:

  • rajzolj egy központi kört, és ahhoz kapcsolódjon minden ága
  • az ágak kategóriákat jelentenek, amit te határozz meg. Haladj a saját fejed után. :)
  • lehetőleg használj különböző színeket az ágakhoz
  • amit lehet ne betűvel írj, hanem rajzolj szimbólumokat
  • ha kész vagy, próbáld meg felmondani a szöveg lényegét az elmetérképed segítségével
  • vedd elő és ellenőrizd, hogy mire emlékszel 24 óra múlva


Próbáld ki, hogy a következő szótanulásnál elmetérképet készítesz a szavakról. Figyeld meg, hogy vajon tényleg könnyebben megragadnak így a szavak a memóriádban? Ha kipróbáltad, jelezz vissza nekem, mert kíváncsi vagyok, hogy hogy sikerült. 

Örömteli, jó tanulást kívánok.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.